TechnoBlog - TechnoCon Okos Otthonok

TechnoCon
Okos Otthonok
Innovatív megoldások szakértőktől
Tartalomhoz ugrás

A szenzorok bűvöletében

TechnoCon Okos Otthonok
Az Okos Otthonok működését bemutató sorozatunk első részében a szenzorokról lesz szó.
 
Először nagyvonalakban tekintsük át egy Okos otthon főbb elemei:

·         Szenzorok
·         Kommunikációs csatorna (vezetékes, vagy vezeték nélküli)
·         Beavatkozók (aktorok)
·         Központi vezérlő egység
·         Vezérlők

Az Okos megoldások alapja a különböző környezeti tényezők érzékelése, mely adatokat a kommunikációs csatornán továbbítva a központi egység feldolgoz, és az előre beprogramozott jelentek alapján utasítást ad az aktoroknak. Például bekapcsolja a fűtés, vagy leereszti a redőnyöket stb.

Mondhatjuk azt is, hogy a szenzorok, ha nem is az egyetlen, de a legfőbb triggerei az okos rendszereknek. Az érzékelő, vagy szenzor tulajdonképpen egy olyan elem, amely egy mérendő tulajdonságtól függő jelet szolgáltat.
 
De mit is mérünk, és mit szeretnénk érzékelni egy okos otthonban általában?

·         mozgást,
·         fényt,
·         hőt,
·         páratartalmat
·         füstöt,
·         vízszivárgást
·         szén-monoxidot,
·         Nyitást-zárást

a kertben fentieken kívül

·         csapadékot,
·         talajnedvességet
·         szelet
·         fagyot
·         …stb

Léteznek olyan érzékelők, amelyek kifejezetten okos otthonokhoz lettek kifejlesztve, és természetesen léteznek olyanok is, amelyeket csak illesztünk az okos otthon rendszerünkhöz. (csapadék mérő, szélerősségmérő, riasztó) Utóbbiakhoz szükség van egy univerzális bemeneti modulra, amellyel bármely bináris kontaktussal rendelkező érzékelőt integrálni tudunk az okos otthon rendszerbe. Általunk forgalmazott rendszerekhez a FIBARO universal binary sensort illetve a Smart implant modult alkalmazzuk ilyen jellegű integráció során.
 
Jelen cikkünkben kifejezetten az okos otthonok részére készített érzékelőket mutatjuk be 1-1 példával. A legtöbb ilyen szenzor már több funkciót képes ellátni egyszerre, így jelentősen csökkenthető a telepítési költség, és a lakás sem lesz tele aggatva velük. Közös jellemük a diszkrét, kisméretű kivitel, így szinte feltűnés nélkül bújnak meg a környezetben.

 Mozgásérzékelő
 
A FIBARO többfunkciós mozgásérzékelője jó példa a fentebb említett optimalizálásra. A mindössze 44 mm átmérőjű eszköz, a legapróbb mozgást is érzékeli, érzékenysége az adott helység funkcionalitásához igazítható. A természet ihlette (macska szeme) szenzor széles látómezővel bír. A mozgáson kívül érzékeli a hőmérsékletet, a fényerősséget, valamint az elmozdulást, vagy akár az apró rezgéseket is. Köszönhetően a vezeték nélküli kommunikációnak, az érzékelő bárhol elhelyezhető.

 

Füstérzékelő:

Szintén a FIBARO családba tartozó Smoke Sensor-on keresztül mutatnánk be a működését.
 
Az érzékelő legfontosabb része az apró lyukakkal ellátott rostély, amely csúcsminőségű anyagból készült. A perforált rácson keresztül áramlik be a füst a szenzor kamrájába, ezért minimális füst is elég ahhoz, hogy a szenzor azt érzékelje. Ahogy ez megtörténne a vezetéknélküli kommunikációs csatornán azonnal értesíti a központi egységet, amely nagyon gyorsan cselekszik, attól függően, hogy azt hogyan állítottuk be:

 
·         LED-es fényjelzéssel és hagjelzéssel tájékoztat az eseményről
·         Értesíti a családtagokat Push üzenetben, e-mailben, vagy esetleg SMS-ben
·         Megszólaltatja a riasztórendszer szirénáját
·         Felhúzza a redőnyöket, ha le vannak eresztve
·         Bekapcsolja a szellőztetőrendszert
·         és természetesen hívja a tűzoltókat.

Természetesen ez a szenzor sem csak füstérzékelésére képes. Beépített hőmérséklet érzékelője a füsttel nem járó tűz esetén érzékeli az intenzív hőmérséklet emelkedést, és ugyanazon interakciókra ad jelet a központiegységnek, mint füstérzékelés esetén.
 

Szén-monoxid érzékelő

 
Sajnos, a fűtési szezonban gyakoriak a szén-monoxid mérgezés tünetei, és az ebből fakadó halálesetek. A veszélyét az jelenti, hogy a „csendes gyilkos” színtelen, szagtalan, érzékelő nélkül felimerhetetlen gáz. Ezért az okos rendszerekbe illeszthető CO2 érzékelők életeket menthetnek. A fő feladat, hogy minél hamarabb felismerjük a mérgező gáz jelenlétét. Ezért, ha a koncentráció a megadott határéték fölé nő, az érzékelő azonnal jelez. Az általunk alkalmazott eszközök viszont már a kisebb CO2 tartalom esetén is jeleznek, hiszen a tartósan küszöbszint alatt jelenlévő gáz hosszú távon egészségkárosodáshoz vezethet. Az okos rendszerbe kötve, az alvó család életét is megmentheti, hisz azonnal ablakot nyithat, elindítja a szellőztető berendezést, és felkelti a családot, a mérgezést okozható forrásokat lekapcsolja.
   
Vízérzékelő:

Ahogy a neve is sejteti, a víz jelenlétét hivatott érzékelni, a nem kívánatos helyeken. Okos otthonaikban alkalmazott univerzális vízérzékelő beépített hőmérséklet érzékelővel rendelkezik, így hőmérsékletváltozást (pl. tűz) , vagy fagyásveszély esetén is jelez. Ha a megfigyelt területen vizet érzékel, akkor azonnal riasztás küld, és ha a vízcsonkra egy motoros szelepet szereltünk fel, akkor a központi egység intézkedik annak elzárásáról, így megelőzve a komolyabb károkat. Az ideális szenzor a vízben nem süllyed le, hanem annak a tetején úszik, így folyamatos kapcsolatot képes tartani a központi vezérlőegységgel. A szenzorunk beépített elmozdulás érzékelővel is rendelkezik, így akkor is jelez, ha bármi okból el lenne mozdítva telepítési helyéről. Jelen eszköz, a vízérzékelésen kívül tökéletes megoldás lehet a padló fűtés szabályozására, hisz közvetlen arról a felületről tud hőmérsékleti adatokat küldeni a vezérlőegységnek, ahol a lábunk találkozik a padlóval.
 

Nyitás érzékelő:
 

A nyílászárók állapotváltozásának a jelzésére szolgáló eszköz. Az ajtók, ablakok, garázskapuk, pozíciójáról küldött információkon kívül, különféle aktivitásokat válthat ki  a központi egységen keresztül. Szabályozhatja például a fűtést vagy a hűtést, annak megfelelően, hogy éppen nyitva, vagy csukva van az adott nyílászáró. A bejárati ajtó nyitásakor elindíthatja a „kellemes érkezés” programot. Távozás után jelezz, ha nyitva felejtettük valamelyik ablakot. A felsorolásnak itt csak a képzelet szab határt.
 
Természetesen az általunk használt nyitásérzékelők jelzik azt is, ha helyükről illetéktelenül valaki elmozdítaná őket, továbbá a hőmérsékletről (akár külső) is információt küld.
 

 
Folytatjuk az aktivátorokkal….
 RÓLUNK

A TechnoCon a Conmedia Kft. technológia üzletága. Fő tevékenységünk Okos Otthonok tervezése, kivitelezése., valamint IT szolgáltatások nyújtása.
Csapatunk szakképzett kollégái  gyenge.- és erősáramú, továbbá Informatikai végzettséggel rendelkeznek.
ELÉRHETŐSÉGEK

H-8000 Székesfehérvár,
Honvéd u. 1. 2/212 (SZÉPHŐ Irodaház)
E-mail: info@technocon.hu
Telefon:
+36 70 319 3625; +36 30 915 6567
TechnoCon
AZ INNOVATÍV TECHNOLÓGIÁK SZAKÉRTŐJE
Copyright © 2019 Conmedia Kft.
FIBARO bemutatja: Home Center3
A FIBARO a 2020 CES kiállításon Las Vegasban bemutatta a legfejlettebb okosotthon gateway eszközt a Home Center 3 központot.
Közzétette TechnoCon - 16/1/2020
Akik a parancsokat végrehajtják - Beavatkozók (Aktorok)
Sorozatunk 3. részében a beavatkozókról, az úgynevezett aktorokról (digitálisan vezérelt beavatkozó elem) lesz szó, melyek okos otthonunk részeként a központi egység által küldött utasításoknak a végrehajtásáért felel.
Közzétette TechnoCon - 3/11/2019
CIKKEK - BLOG
Vissza a tartalomhoz