TechnoBlog - TechnoCon Okos Otthonok

TechnoCon
Okos Otthonok
Innovatív megoldások szakértőktől
Tartalomhoz ugrás

Akik a parancsokat végrehajtják - Beavatkozók (Aktorok)

TechnoCon Okos Otthonok
Sorozatunk 3. részében a beavatkozókról, az úgynevezett aktorokról (digitálisan vezérelt beavatkozó elem) lesz szó, melyek okos otthonunk részeként a központi egység által küldött utasításoknak a végrehajtásáért felel. Ilyenek lehetnek például a relék, a dimmerek, RGBW eszközök, motor vezérlők, szelepvezérlők, elektromos aljzatok. Rendszertől és kiépítéstől függően ezek tápellátása történhet 230V váltófeszültséggel, egyenárammal, illetve szélsőséges esetben külső áramforrással (akkumulátor, elem)
 
Cikkünkben a leggyakrabban felhasznált aktorokat mutatjuk be:


Switch – Relé modul
 
Kisméretű kapcsoló modul, amely a fali kapcsolók dobozába is beépíthető. Alap esetben szimpla kivitelű, de ha olyan helyen kell alkalmazni, ahol két független elektromos eszköz vezérlése szükséges ott dupla relé modult használunk, amely külsőre teljesen megegyezik a szimpla relé modullal. Ez egy kiváló megoldás a csillárkapcsoló mindkét nyomólapjának a vezérlésére is. A modul pontos információt nyújt a vezérelt eszköz energiafogyasztásáról.

 
Leggyakoribb felhasználási területek:

·         világítási körök vezérlése
·         kazán vezérlés
·         szivattyú vezérlés
·         motoros szelep vezérlés
·         öntözőrendszer vezérlés
·         elektromos kapu vezérlés

Dimmer- Fényerőszabályzó
 
Ezt a modult kifejezetten világítási kötök vezérlésénél használjuk. A modulhoz egyaránt csatlakoztatható hagyományos LED-es és kompakt fényforrás egyaránt. A relé modul kapcsoló tulajdonságán túl szabályozza fényerőt, fokozatos kivilágítási funkcióval rendelkezik, és méri az elfogyasztott energia mennyiségét. Egy jó dimmer érzékeli a csatlakoztatott fényforrás típusát, és annak megfelelő algoritmust futtat a működtetéshez. Ennek köszönhetően az energiafogyasztás optimálás tartományba marad.
 
Felhasználási ötletek:

·         éjszakai fény
·         hangulatvilágítás
·         intelligens világítás

Roller Shutter – motor vezérlés (redőnyvezérlés)

 
Ez a modul nem csak redőnyökhöz alkalmazható, hanem minden olyan váltóáramú motoros eszköz vezérlésére is alkalmas, mely végállásokkal rendelkezik. A Zsalúziák és reluxák esetében a fel és lehúzáson kívül lehetőséget ad a lamellák precíz pozicionálására is. Ezen felül szintén rendelkezik fogyasztásmérő funkcióval.

 
Legfontosabb felhasználási területek:

·         redőnyök
·         reluxák
·         kert kapuk
·         garázs kapuk
·         motoros napernyő
·         motoros napellenző
·         szalagfüggöny
·         zsaluzia
 
A redőnyvezérlésről részletesen itt olvashat

RGBW vezérlő modul

 
Ez egy olyan eszköz, amellyel 3 és 4 színű LED szalagok szabályozhatók. Mivel az RGB csatornák mellett támogatja a fehér fénycsatorna használatát is, így pasztell színek is előállíthatók vele. A modul segítségével 3 millió féle színárnyalatot tudunk létrehozni. A mi általunk alkalmazott vezérlő 4 világítási kört tud egyszerre vezérelni. A színek mellett beállíthatjuk még a fény intenzitását is, és az aktuális fogyasztást tudjuk mérni. A 4 világítási kép segítségével számtalan hangulatot megteremthet saját otthonában.
 
A 4 db analóg bemenetnek köszönhetően a vezérlőhöz 0-10V közötti tartományban működő érzékelőket is csatlakoztathatunk (pl. páratartalom-,szél- és fényérzékelő)

 
Néhány felhasználási tipp:

 
·         Belső tereinket a színekkel hangulatunkhoz igazíthatjuk
·         Az aktuális hőmérsékletű fények kompenzálása az ideális munkakörülményekhez.
·         Előre beállított fényilluminációk
·         Különböző színek, mint visszajelző eszköz. (Ha adott helységben a levegő hőmérséklete, és összetététele rendben van, akkor azt pl.            zöld színnel jezi, Ha reggel felkelünk, akkor már a szobánk színéből tudjuk, hogy kint milyen hőmérsékletre számíthatunk. Ha               bármilyen vészhelyzet áll elő a kiválasztott fényillumináció jelez nekünk.)


Wall Plug – Inteligens konnektor

 
Fali aljzatba dugható távoli elérésű kimeneti adapter. Bármely 2500W felvett teljesítményt meg nem haladó elektromos készülék csatlakoztatható hozzá. Méri a fogyasztást, de egy kristály RGB LED gyűrű tájékoztat is róla. A hozzá csatlakoztatott készülék hibája esetén a központi vezérlőegység azt azonnal lekapcsolja, és értesíti a felhasználót. Tartalmazz továbbá egy beépített hőmérséklet érzékelőt is, amely 55 C felett és/vagy 2500W fogyasztás felett jelzést küld. Kialakítása gyerekbarát. Állapota távolról lekérhető, és módosítható, így a hozzá csatlakoztatott eszköz biztos nem marad bekapcsolva.

 

 
A fűtésvezérlő eszközökről külön cikkben fogunk foglalkozni.RÓLUNK

A TechnoCon a Conmedia Kft. technológia üzletága. Fő tevékenységünk Okos Otthonok tervezése, kivitelezése., valamint IT szolgáltatások nyújtása.
Csapatunk szakképzett kollégái  gyenge.- és erősáramú, továbbá Informatikai végzettséggel rendelkeznek.
ELÉRHETŐSÉGEK

H-8000 Székesfehérvár,
Honvéd u. 1. 2/212 (SZÉPHŐ Irodaház)
E-mail: info@technocon.hu
Telefon:
+36 70 319 3625; +36 30 915 6567
TechnoCon
AZ INNOVATÍV TECHNOLÓGIÁK SZAKÉRTŐJE
Copyright © 2019 Conmedia Kft.
FIBARO bemutatja: Home Center3
A FIBARO a 2020 CES kiállításon Las Vegasban bemutatta a legfejlettebb okosotthon gateway eszközt a Home Center 3 központot.
Közzétette TechnoCon - 16/1/2020
Akik a parancsokat végrehajtják - Beavatkozók (Aktorok)
Sorozatunk 3. részében a beavatkozókról, az úgynevezett aktorokról (digitálisan vezérelt beavatkozó elem) lesz szó, melyek okos otthonunk részeként a központi egység által küldött utasításoknak a végrehajtásáért felel.
Közzétette TechnoCon - 3/11/2019
CIKKEK - BLOG
Vissza a tartalomhoz