TechnoBlog - TechnoCon Okos Otthonok

TechnoCon
Okos Otthonok
Innovatív megoldások szakértőktől
Tartalomhoz ugrás

Kommunikációs Csatornák

TechnoCon Okos Otthonok
Közzétette itt okos technológiák ·
Tags: #kommunikáció#kommunikációscsatornák#ZWave
Az intelligens otthonokat működtető alkotóelemek közül sorozatunk első részében a szenzorok világáról írtunk. Jelen cikkünk az információk hordozó közegéről, a kommunikációs csatornákról lesz szó.

A kommunikáció nem más, mint két- vagy több fél között létrejövő
adatközlés. Ahhoz, hogy ez a folyamat végbemehessen a következő komponensek megléte elengedhetetlen:
  
  • Adó egység, feladata a kommunikáció alapját jelentő jel biztosítása
  • Vevő egység, fogadja az adó által küldött jelet
  • Kommunikációs közeg (csatorna), melyen keresztül közlekedik a jel
  • Mindkét fél által ismert közös jelrendszer, lehet ténylegesen beszélt nyelv, vagy valamilyen elektronikai úton előállított jel
 


 

Az okos megoldások egyik legfontosabb alkotó eleme is a kommunikációs csatorna. Esetünkben ez lehet vezetékes, illetve vezeték nélküli.

Vezetékes kommunikáció:

A hagyományos kábelezés, a villamos fogyasztó, kapcsoló és áramforrás összekapcsolása –tulajdonképpen a villanyszerelés, bár alkalmazható, de nagyon sok nehézséget okoz a rendszer bővítése, átalakítása során. Ne felejtsük, hogy ebben az esetben minden elektronikai egységnek saját kábelezést kell kialakítani (csillagszerű topológia).  Ez nagyon komoly idő és alapanyag igényt feltételez, arról nem is beszélve, hogy rendszerint 230V feszültséget használunk, amely potenciális veszélyforrás.

Fentiek miatt jött létre egy egységes, könnyen kezelhető, de szabványosított struktúra a BUS rendszerű kábelezés. Ebben az esetben elegendő egy vezetékpár kialakítása a központi egység, a szenzorok és aktorok között. Ez mind a tervezést, mind a telepítést megkönnyíti. Az eszközöket csak fel kell fűzni a BUS-ra, a kommunikációban azonosításuk saját címmel történik. A BUS rendszernek köszönhetően az eszközök nagy távolságra is telepíthetők, könnyebben bővíthetők. Az ilyen megoldás egyenfeszültséget használ (általában 24V). – Főleg új építésű ingatlanoknál alkalmazzák.

Vezeték nélküli kommunikáció:

A modern infotechnológiában a wireless (vezeték nélküli) megoldások térhódítása elvitathatatlan. A leggyakoribb vezeték nélküli technológiák rádióhullámokat használnak.  Bizonyára Ön is hallotta már az IoT (Internet of Things) –magyarul: dolgok internete – kifejezést. Ebből az következik, hogy a csatlakoztatott eszközök száma rohamos ütemben fog nőni a következő években. Egyre jobban számít a bárhol, bármikor elérhető kapcsolat. Jelenleg a csatlakoztatott eszközök 5 fő vezeték nélküli technológiát használnak: WIFI, Bluetooth Smart, ZigBee, Z-Wave, illetve különféle egyedi megoldások a GHz alatti frekvenciasávban.

Jelen cikkünkben a Z-Wave protokolt mutatjuk be, hiszen ezt kifejezetten épületautomatizálási, okos rendszerek területére fejlesztették ki. A Z-Wave szisztéma magába foglalja az automatizált okos otthon előnyeit: megbízhatóság, egyszerű telepítés és megfizethetőség.  A technológia egyik nagy előnye, hogy olyan MHz frekvenciasávon kommunikál, amely elkerüli a Wi-Fi rendszerek által használt, zsúfolt területeket. Másik nagy előnye az okos otthon rendszerek által használt Z-Wave kommunikációnak, hogy működését nem hátráltatják falak, és egy adott lakásban, szinte az összes elektromos eszköz vezérlése megoldható. Ennek köszönhetően az okos rendszer meglévő otthonokba is könnyűszerrel telepíthető és bővíthető. A Z-Wave rendszert úgy tervezték, hogy egyszerűen beágyazható legyen az elektronikai termékekbe, beleértve az elemmel működő készülékeket is. A vezeték nélküli okos otthon alkalmazása új lehetőségeket teremt, mind a meglévő otthonnal rendelkezők, mind az albérletesek számára, ugyanis a rendszerek könnyen költöztethetőek, bővítésük, módosításuk bontás nélkül történik.  Felvetődik a kérdés, hogy a vezeték nélküli megoldás nem éri el vezetékes rendszerek megbízható kommunikációs szintjét. Ez így is van, viszont rendszereink mesh hálózatot használnak, ahol a kommunikáció a szomszédos eszközökön keresztül történik, tehát a rendszer összes eleme jeltovábbítóként viselkedik, ezáltal mindenhová megbízhatóan eljut az információ.

Előnyök összehasonlítása:
  
  
  
  
  
 
 
 
 
VezetékesVezeték nélküli
Stabil kapcsolatBontás nélkül telepíthető, bővíthető
Extrém magas végpontszámRugalmas átalakítás bontás nélkül
költözés esetén elvihető
Új eszközök egyszerűen integrálhatók
Meglévő otthonokban is alkalmazható
       
RÓLUNK

A TechnoCon a Conmedia Kft. technológia üzletága. Fő tevékenységünk Okos Otthonok tervezése, kivitelezése., valamint IT szolgáltatások nyújtása.
Csapatunk szakképzett kollégái  gyenge.- és erősáramú, továbbá Informatikai végzettséggel rendelkeznek.
ELÉRHETŐSÉGEK

H-8000 Székesfehérvár,
Honvéd u. 1. 2/212 (SZÉPHŐ Irodaház)
E-mail: info@technocon.hu
Telefon:
+36 70 319 3625; +36 30 915 6567
TechnoCon
AZ INNOVATÍV TECHNOLÓGIÁK SZAKÉRTŐJE
Copyright © 2019 Conmedia Kft.
FIBARO bemutatja: Home Center3
A FIBARO a 2020 CES kiállításon Las Vegasban bemutatta a legfejlettebb okosotthon gateway eszközt a Home Center 3 központot.
Közzétette TechnoCon - 16/1/2020
Akik a parancsokat végrehajtják - Beavatkozók (Aktorok)
Sorozatunk 3. részében a beavatkozókról, az úgynevezett aktorokról (digitálisan vezérelt beavatkozó elem) lesz szó, melyek okos otthonunk részeként a központi egység által küldött utasításoknak a végrehajtásáért felel.
Közzétette TechnoCon - 3/11/2019
CIKKEK - BLOG
Vissza a tartalomhoz