TechnoBlog - TechnoCon Okos Otthonok

TechnoCon
Okos Otthonok
Innovatív megoldások szakértőktől
Tartalomhoz ugrás

Okosvárosok - Kitekintés

TechnoCon Okos Otthonok
Mivel már hazánkban is több város kezd foglalkozni az okos város lehetőségével – és néhol a referencia projektek is elindultak, úgy gondoltuk ismerkedjünk ezzel a témával is.

A világban egyre több város rendelkezik már átfogó smart city stratégiával, de még mindig 90 százalékuk áll előtte, a településük okosításáról szóló tervek elkészítésének. Európában elsősorban Amszterdamot, Londont és Bécset szoktuk emlegetni, ha okos város koncepciókról esik szó.

Az okos város célja, hogy hatékony élhető környezetet alakítsunk ki korszerű és innovatív információtechnológiák alkalmazásával. Az IoT (Internet of Things) egyre nagyobb térhódítása most lehetőséget ad a városatyáknak hogy az automatizációval, a szigetként működő rendszerek integrációjával, lépéseket tegyenek a fenntartható intelligens város kialakítására. Az ilyen városban jó a közlekedés, tiszta és biztonságos a környezet, a mindennapi életet pedig szolgáltatások sora teszi hatékonnyá és komfortossá.
 
De nézzük, hogy mitől is lesz okos egy város? Például attól, hogy hogy mindig tudom, mi történik benne. A most következő példákból biztos lesz olyan, ami már nem idegen a Kedves Olvasónak.

Tömegközlekedés támogatás: Merre jár a buszom a mennyit késik vonatom,  hányan ülnek rajta… ezek az információk valós időben lekérhetők a felhasználóknak. A tömegközlekedés szervezését, pedig a megállókban elhelyezett szenzorok, kamerák segítik és a várakozók számához automatizmusok igazítják a járatsűrűséget.

Amszterdami példaként hozhatjuk, de már kísérleti üzemben Magyarországon is elérhető a parkolást segítő rendszer. Ezzel a megoldással, az említett városban például már a kísérleti fázisban is felére csökkentették a parkolóhely keresésével eltöltött időt. Az alkalmazás a város szerte elhelyezett szenzorokból gyűjtött adatokat dolgozza fel, ami nem csak a szabad parkolóhelyeket mutatja meg, de segíti a forgalomban való közlekedést is. A wifi kamerával is felszerelt utcai lámpákba szerelt érzékelők jóvoltából mindig zöldhullámon haladhatunk át.

London Greenwich kerületében már nem kell a járókelőknek sokáig szagolniuk a kukákban felgyülemlő szemetet. Amikor ugyanis a napelemes szenzorokkal felszerelt tárolók 85-90% százalékban megtelnek, az intelligens szemetesek jelzést küldenek a köztisztaságért felelős vállalatnak, hogy itt az ideje kiüríteni azokat. Ezek az érzékelők arra is képesek, hogy egy olyan zúzó- és tömörítő szerkezetet hozzanak működésbe, amelynek révén az okos kukák akár tízszer annyi szemetet képesek elnyelni, mint hagyományos társaik. De a víziók szerint a kukásautók is eltűnhetnek az utakról, mivel a szemetet majd vákuummal szivattyúzzák ki a lakóházakból, mint ahogy erre Dél Korea bizonyos üzleti negyedében már van példa.

Magyarországon utazgatva találkozhatunk már úgynevezett okos padokkal, ami wifit szolgáltat és feltölthetjük a telefonunkat. Időjárás érzékelő szenzor jelei alapján, nyáron hűsítő, télen fűtött ülőfelületet biztosít.

Természetesen lehetne még sorolni az „okosodó” eszközöket. A valódi intelligens város majd mindezeket összekapcsolva szolgálja ki lakóit. De okos város nincs okos lakóközösség nélkül, hisz az innovatív fejlesztések akkor érnek valamit, ha azt használják is. Kutatók szerint, az emberek hozzáállása is átalakul az okos eszközök használatával, így e városok történetében egyre nagyobb teret nyerhet a tudás-és innováció alapú gondolkodás.

Források: Nőklapja_2019_11 www.noklapja.huRÓLUNK

A TechnoCon a Conmedia Kft. technológia üzletága. Fő tevékenységünk Okos Otthonok tervezése, kivitelezése., valamint IT szolgáltatások nyújtása.
Csapatunk szakképzett kollégái  gyenge.- és erősáramú, továbbá Informatikai végzettséggel rendelkeznek.
ELÉRHETŐSÉGEK

H-8000 Székesfehérvár,
Honvéd u. 1. 2/212 (SZÉPHŐ Irodaház)
E-mail: info@technocon.hu
Telefon:
+36 70 319 3625; +36 30 915 6567
TechnoCon
AZ INNOVATÍV TECHNOLÓGIÁK SZAKÉRTŐJE
Copyright © 2019 Conmedia Kft.
FIBARO bemutatja: Home Center3
A FIBARO a 2020 CES kiállításon Las Vegasban bemutatta a legfejlettebb okosotthon gateway eszközt a Home Center 3 központot.
Közzétette TechnoCon - 16/1/2020
Akik a parancsokat végrehajtják - Beavatkozók (Aktorok)
Sorozatunk 3. részében a beavatkozókról, az úgynevezett aktorokról (digitálisan vezérelt beavatkozó elem) lesz szó, melyek okos otthonunk részeként a központi egység által küldött utasításoknak a végrehajtásáért felel.
Közzétette TechnoCon - 3/11/2019
CIKKEK - BLOG
Vissza a tartalomhoz